Pirjo Hamm-Hakamäki

Pirjo Hamm-Hakamäki

Kuvataitelija, performansseri ja paljon muuta

Kuvataiteilija Pirjo Hamm-Hakamäki (s. 4.3.1952) asuu ja työskentelee sukutalossaan. Hänen vahvojen ja värikylläisten pastelli- ja öljymaalausten, tussipiirustuksien ja installaatioiden juuret ovat oman kokemisen kautta Italian renessanssissa, Katalonian kulttuurissa, idän mystiikassa, antiikin taruissa ja romanikulttuurin rikkaudessa. Innoituksensa monipuolisuutta hän käyttää myös luodessaan uniikkikoruja. Niiden materiaalit tulevat maailman eri puolilta sekä romaneilta. Korut saavatkin nimensä sen maan paikkakunnista, mistä raaka-aine on peräisin, ja muotonsa kyseisen paikan mielikuvasta, joka Pirjolla on.

Naisena olemisen riemu ja tuska, koko elämisen intohimo on työskentelyn perusta. Tunteet ovat elämän ydin ja äly työkalu tunteiden käsittelyssä. Hän on kulkenut pitkän tien itsensä kouluttamisessa ja kulttuurien tutkimisessa ymmärtääkseen elämän erilaisuutta.

Pirjolle kaikki aistit ovat tärkeitä luomistyössä esim. installaatioissa tuoksu on yksi ilmaisukeino. Performansseissa taas musiikki ja ääni toimivat liikkeen tasavertaisina kumppaneina. Installaatiot korut ovat luotu taas kosketeltaviksi.

Voimakas väri on kieli, jota hänen teoksensa puhuvat, ja viiva on muodon rakentaja, joka sensuellina tekee kuvasta entistä nautinnollisemman. Toisaalta tussipiirustusten pikkutarkkuus ja mustavalkoisuus yllättää katsojan.

Pirjo Hamm-Hakamäki on paitsi tuottelias kuvataiteilija myös performanceri, joka on vuodesta 1990 luonut ja esittänyt yli 40 erilaista performanssia eri taidetapahtumien ja näyttelyiden yhteydessä. Hamm'in talon jokirannassa on joka marraskuu vuoden pimeimpään aikaan Suuri Valotapahtuma, jota Pentti Hakamäki ja Pirjo Hamm-Hakamäki ovat järjestäneet vuodesta 2003. Tapahtumaan oleellisena kuuluu teeman mukainen performanssiesitys.

 

Pirjo Hamm-Hakamäki

40 vuotta taitelijana

Vuosi 2011 oli Pirjon 40-vuotistaiteilijajuhlavuosi. Silloin performanssien keskeiseksi elementiksi tuli flamenco, jota Pirjo tanssi tuolilla istuen polvivammansa vuoksi. Yleisön innostunut vastaanotto kuljetti taiteilijan esiintymään Syvä laulu-romanimusikaaliin vuonna 2012, ja siitä lähtien flamenco on ollut hänelle osa jokapäiväistä elämää.

Hänen töitään on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Yksityisnäyttelyitä Pirjo Hamm-Hakamäki on pitänyt Eurassa, Raumalla, Porissa, Harjavallassa, Parkanossa, Nokialla Helsingissä sekä ulkomailla Calellassa Espanjassa. Yhteisnäyttelyihin(Rauman Taiteilijaseura) hän on osallistunut mm. Helsingissä, Turussa, Vaasassa, Ylivieskassa, Seinäjoella, Imatralla, Uudessakaupungissa ja Raumalla sekä ulkomailla Unkarissa, Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa.

Huoli ympäristöstä ja varsinkin virtaavan veden puhtaana säilymisestä on saanut hänet osallistumaan ympäristötaideteoksien valmistamiseen. Eurajoki-näyttelyitä ja performansseja  hän teki yhdessä Kalle Hamm'in kanssa vuosina 1990-93.

Pirjo on myös suosittu taide-ja kulttuurihistorian luennoitsija. Lisäksi hän omistaa sukutalonsa yhteydessä alkuperäisessä asussaan toimivan kemikalion vuodelta 1936 ja piharakennuksessa olevan Jokigallerian Vieraskamareineen, joissa järjestetään ammatitaiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä sekä jokasyksyinen Videokatselmus, jolloin galleria muuttuu elokuvateatteriksi.

Pirjo Hamm-Hakamäki on naimisissa laskuvarjojääkäri, valokuvaaja, maratoonari Pentti Hakamäen kanssa ja heillä on hellittävinään vaihteleva määrä kissoja.

Pirjo Hamm-Hakamäki
02-8650082
040-8259180
pirjo@eurankemikalio.com
Hamm’in talo
Sorkkistentie 33
27510 Eura
Euran kemikalio
ma–pe 10–17
la 10–14
Jokigalleria
ma-pe 12-18
la-su 12-16
Vapaa pääsy
Pirjo Hamm-Hakamäki