Historiaa
Elämää kylän kapeimman oven takaa eli Euran Kemikalion ja Hammin talon historiaa
Nykyisin Hamm'in talona tunnettu punavalkoinen uusrenessanssihirsitalo Sorkkisissa valmistui 1890-luvun alussa. Alusta lähtien päärakennuksessa ja sen pihapiirissä toimi erilaisia verstaita ja toimistoja postin, nimismiehen ja eläinlääkärin vastaanotoista isoon puusepänverstaaseen.
1900-luvun alkupuolella Olga ja Frans Ansio ostivat tontin ja rakennukset. Frans perusti puusepän verstaan, piirsi puuseppämestarina huonekaluja ja hankki sinne työntekijät. Olga aukaisi Euran ensimmäisen muotiliikkeen 12.5.1928 ja nuorimmainen tytär Meri paikkakunnan ensimmäisen kemikalion.
Meri Ansio (avioiduttuaan Hamm) avasi siis 1.5.1936 Euran Kemikalion kapeat ovet ja aloitti liiketoiminnan. Ymmärtäen talon ja liikkeen historian vaiheet heijastumina koko Suomen historiasta tsaarin ajasta kapinan ja sotavuosien kautta tähän päivään hän säilytti tuotteita, välineitä ja mainoksia eri vuosikymmeniltä, joita on liikkeessä esillä. Kalustus on alkuperäistä Frans Ansiota, sillä hän suunnitteli ja valmisti myymäläkalusteet tyttärelleen.
Meri Hamm hoiti liikettään kuolinpäiväänsä asti
Meri Hamm oli syntynyt 21.1.1910 ja oli siis 26-vuotias nuori hento nainen ja naimaton vielä silloin perustaessaan maaseudulle siihen aikaan hyvin harvinaisen ja modernin liikkeen eli kemikalion. Suomessa ei silloin toiminut kuin pari alan tukkuliikettä, ja niinpä Meri saksankielentaitoisena tilasi Berliinistä suuren filmistudion maskeeraushankkijalta samaa kosmetiikkaa kuin esim. Greta Garbo ja Marlene Dietrich käyttivät filmiehostuksissaan. Tämä tapahtui ennen 2. maailmansotaa. Samoin ennen sotia ja varsinkin sodan jälkeen pula-aikana Meri valmisti itse liikkeessään voiteita, kasvovesiä ja erilaisia rohtoliuoksia asiakkaan omiin astioihin. Tätä varten hän hankki ensi töikseen lääninhallitukselta myrkkyluvan, johon liittyi erillinen valmistuslupa. Tällaista lupaa ei myönnetty Eurassa muille kuin Meri Ansiolle ja apteekkarille.
Meri Hamm hoiti liikettään ja kirjanpitoaan itse kuolinpäiväänsä (10.4.1994) asti. Perustaessaan liikkeensä tämän radikaalin neidin tempaus herätti kylällä hämmennystä, jopa pahennusta. Mutta toiminta jatkuu edelleen, tällä kertaa taiteilijatyttären käsissä.
Mummon kaupassa toimii tänä päivänä ateljee
Kemikalion viereisessä huoneessa on Pirjo Hamm-Hakamäen ateljee, siis hänen mummonsa Olga Ansion vaatetus- ja kangaskaupassa, jonka kalustus, mm. kangastiski on nyt piirustuspöytänä ja vanhan postin lajitteluhyllykkö on taitelijatarvikkeiden säilytystilana. Seuraavassa huoneessa (entinen lasten kamari) on budoaarisalonki, jossa Pirjo tekee juhlameikkejä ja sovittaa coiffeau-päähineitä asiakkaille.
Liikkeessä on myytävänä Pirjon pikkutauluja, kortteja, koruja sekä tietysti päivän kosmetiikkaa, parfyymeja ja kylpytuotteita, joista laajalti tunnetaan kemikalion suuri valikoima sulotuoksuisia wanhanajan hienosaippuoita. Kemikalion seiniin on vuosikymmenten aikana syöpynyt ihastuttava parfymerian tuoksu.